Viedenčan Wolf Peschl dostal čestný doktorát PU

22.06.2004 Celý región

Titulom doctor honoris causa ocenila vedecká rada Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zásluhy Viedenčana Wolfa Peschla o propagáciu slovenskej hudobnej kult...
Titulom doctor honoris causa ocenila vedecká rada Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zásluhy Viedenčana Wolfa Peschla o propagáciu slovenskej hudobnej kultúry a podporu hudobných pedagógov na PU a v celej SR.

Rakúsky pedagóg, vedec, skladateľ, dirigent a hudobný manažér prevzal čestný doktorát v odbore hudobné umenie 21. júna na slávnosti v Prešove. Pri tejto príležitosti predniesol prednášku na tému Úvahy o súčasných trendoch hudobnej pedagogiky v našej spoločnej Európe.
Predkladateľ návrhu prorektor PU Michal Varchola na slávnostnom rozšírenom zasadnutí členov vedeckej rady PU zdôraznil vysokú odbornú erudovanosť Peschla v oblasti didaktiky a metodiky hudobnej výchovy. Ako celoeurópsky akceptovaná osobnosť v hudobnej pedagogike je napríklad autorom doteraz platnej učebnice hudobnej výchovy v Rakúsku pre 9. až 12. ročník gymnázií. Publikoval 125 rozsiahlych vedeckých štúdií. Po roku 1990 ako zakladateľ a prvý predseda Európskej asociácie učiteľov hudby prizval k spolupráci hudobných pedagógov z východnej Európy vrátane odborníkov z PU. Presadil, aby prvý kongres asociácie na území postkomunistickej krajiny sa konal v roku 1996 práve v Prešove.
Peschl je v poradí ôsmom osobnosťou, ktorú PU od svojho zriadenia v januári 1997 ocenila takýmto spôsobom. Naposledy čestný doktorát prevzal bulharský prezident Georgi Parvanov v odbore historické vedy. Stalo sa tak na slávnosti v Prešove v novembri 2003.

(jj)
 

Vyberte región